Alles wat je moet weten over het steriliseren en schoonmaken van je borstkolf

28 mrt. 2023

Hoe steriliseer je een kolf voor het eerste gebruik?

Als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat je melk gaat afkolven met behulp van een borstkolf of handkolf. Voordat je de kolf voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om de onderdelen te steriliseren. Of het nou een gloednieuwe kolf is, een tweedehands kolf of een eigen kolf die je een tijdje niet hebt gebruikt.

Om de kolf te steriliseren, kook je de kolfonderdelen in een pan met kokend heet water. Zorg ervoor dat je alleen de onderdelen en accessoires steriliseert die in contact komen met de borst of melk, zoals flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden. In de gebruiksaanwijzing kun je terugvinden om welke onderdelen het precies gaat. Nadat je de onderdelen hebt gesteriliseerd, kun je de kolf in elkaar zetten en gebruiken. Daarnaast kan je flesjes en kolven steriliseren met speciale magnetron sterilisatie zakken zoals deze van Ardo.

Hoe vaak moet je de kolf schoonmaken en steriliseren?

Als je meerdere keren per dag kolft, voldoet het als je de onderdelen na elk gebruik schoon spoelt onder de kraan met koud water en schoonmaakt in een sopje. Leg na het schoonmaken alle kolfspullen in een schone, dichtgeknoopte theedoek in de kast tot de volgende kolfsessie. Eventueel kun je dit pakketje tussendoor ook in de koelkast bewaren, zodat mogelijke bacteriegroei nog meer beperkt wordt.

Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.

Hoe reinig je de kolf na gebruik?

Na het gebruik van de kolf, spoel je alle onderdelen die in contact zijn gekomen met melk of de borst even af onder de kraan met koud kraanwater. Was de onderdelen daarna af met warm water en afwasmiddel en spoel ze vervolgens nog even af onder de kraan. Droog alle onderdelen goed af met een schone doek, of laat ze aan de lucht drogen op een schone doek. Je kunt de kolf ook reinigen in de afwasmachine met gewoon vaatwasmiddel. Zorg ervoor dat accessoires zoals flesjes, borstschilden en spenen altijd met de opening naar beneden gericht zijn in de vaatwasser.

Tips:

  • Blijf je een witte waas houden in je flesjes en borstkolf? Smeer deze dan in met pure afwasmiddel en spoel vervolgens af.
  • Je kan speciale flessendroog rekken kopen, maar wij vonden een algemeen afdruiprek perfect werken

Deel dit

Het uitgelichte product

Het uitgelichte product

Het uitgelichte product