Borstvoeding en werk combineren: Tips voor succesvol kolven

26 apr. 2023

Kolven op het werk: De uitdaging en de tips

Kolven op het werk kan een ware uitdaging zijn voor moeders die borstvoeding geven. De oncomfortabele en soms gênante positie in een openbare ruimte, de stress van het werk en de druk om de melkproductie op peil te houden, maken het kolven op het werk niet altijd even gemakkelijk. En toch is het belangrijk om te blijven kolven om te zorgen dat je baby de nodige voeding krijgt wanneer je niet thuis bent.

In deze blogpost delen we specifieke tips die je kunnen helpen om de toeschietreflex op te wekken tijdens het kolven op het werk, waardoor je vlotter en efficiënter melk kunt kolven en je baby van de nodige voeding kunt voorzien.

1. Creëer een ontspannen omgeving

Een ontspannen omgeving is cruciaal om de toeschietreflex te stimuleren. Zoek een rustige, afgesloten plek waar je niet gestoord wordt door collega's of andere geluiden. Neem de tijd om te ontspannen door diep adem te halen, meditatiemuziek te beluisteren of je te concentreren op een visualiseringstechniek. Dit helpt je om stress te verminderen en je lichaam te laten weten dat het tijd is om melk te produceren.

2. Stimuleer je borsten voorzichtig

Voordat je begint met kolven, kan je je borsten zachtjes masseren of er aan trekken. Dit stimuleert de melkklieren en helpt om de toeschietreflex op gang te brengen. Je kan ook warme compressen gebruiken om de bloedcirculatie te bevorderen en de melkstroom te optimaliseren.

3. Denk aan je baby

Een van de beste manieren om de toeschietreflex op te wekken, is door te denken aan je baby. Kijk naar foto's of video's, ruik aan een dekentje of knuffel die naar je baby ruikt, of bel met je partner om over je baby te praten. Door je op je baby te focussen, stimuleer je de oxytocineproductie, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de toeschietreflex.

4. Gebruik een borstmassage apparaat

Een borstmassage apparaat, zoals die van Youha, kan een handige tool zijn om de toeschietreflex te stimuleren en de melkstroom te bevorderen. Het apparaat helpt om de borsten te masseren en te stimuleren, waardoor de melkproductie verhoogt en het kolven efficiënter verloopt.

5. Kolven op vaste tijdstippen

Probeer om op vaste tijdstippen te kolven, zelfs als je niet meteen de toeschietreflex voelt. Door een consistent kolfschema te volgen, help je je lichaam om te wennen aan de routine en stimuleer je de melkproductie op een natuurlijke manier.

6. Drink voldoende water

Uitdroging kan de melkproductie negatief beïnvloeden en het moeilijker maken om de toeschietreflex op te wekken. Zorg er dan ook voor dat je tijdens het kolven op het werk voldoende water drinkt. Water helpt om je lichaam gehydrateerd te houden en bevordert de melkproductie.

7. Neem de tijd

Haast je niet tijdens het kolven. Het kan even duren voordat de toeschietreflex op gang komt. Neem de tijd die je nodig hebt om te ontspannen en je lichaam te laten wennen aan het kolven. Stress kan de toeschietreflex belemmeren, dus neem de tijd om te ontspannen en je te focussen op het moment.

Met deze tips en een beetje geduld, kan je kolven op het werk een succesvolle ervaring maken.

Enkele extra tips:

  • Gebruik een handsfree kolf om je bewegingsvrijheid te vergroten.
  • Zorg voor discretie door een kolfdoek te gebruiken.
  • Zoek ondersteuning bij collega's, lactatiekundige of online forums.

Door deze tips te volgen, kan je de toeschietreflex opwekken, de melkproductie stimuleren en je baby de voeding geven die hij of zij nodig heeft, zelfs wanneer je op het werk bent.