Hoe kies je de juiste maat borstschild?

28 mrt. 2023

Soms denk je dat je een bepaalde maat hebt, maar na verloop van tijd kan blijken dat dit anders is. Bijvoorbeeld de maat die je had in de kraamweek kan veranderen als je borsten weer hun normale vorm krijgen. Ook kan de maat van het schild tijdens het leegkolven in één sessie veranderen doordat de borst steeds leger raakt en de huid meer ruimte krijgt. Bovendien kan de maat die je had bij een vorig kindje anders zijn bij een volgend kindje. Zelfs de maat van beide tepels kan verschillen, omdat niet alle lichaamsdelen gelijk zijn.

Als je borstschild niet goed past, kun je pijn aan de tepel ervaren doordat deze langs de wand van de tunnel schuurt of tegen het einde van de tunnel botst. Ook kan het voelen alsof de borst niet volledig leeg is na het kolven. Is je borstschild te groot die bij je gekochte kolf zit? Kijk dan eens naar de borstschildverkleiners van Youha. Dat scheelt jou een hoop geld!

Er zijn enkele zichtbare tekenen dat je borstschild niet goed past. Zo kan een flink deel van de tepelhof mee verschuiven in de tunnel tijdens het kolven en kan de tepel en/of tepelhof flink wit of rood worden. Na het kolven kan er een ronde, verdikte rand op het tepelhof te zien zijn.

Hoe meet je de tepel op:

Het opmeten van de tepel om de juiste maat borstschild te kiezen, is een eenvoudig klusje. Gebruik hiervoor een meetlint.

1. Meet de diameter van de tepel van links naar rechts. Meet de tepelhof niet mee.

2. Tel bij het gemeten aantal millimeters nog 2 à 3 mm op, omdat de tepel opzwelt tijdens het kolven. Op deze manier kun je bij benadering de juiste maat voor het borstschild bepalen.

 


Deel dit